Menu

Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is geld van de gemeente voor mensen die al lang een laag inkomen hebben. U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld rekeningen te betalen of een nieuwe koelkast of wasmachine van te kopen. U hoeft de gemeente niet te laten zien waar u het geld aan uitgeeft. Het geld is een 'extraatje'. Het wordt dus niet van uw uitkering afgetrokken. U betaalt geen belasting over het geld.

Wie kan het aanvragen?

U kunt de inkomenstoeslag aanvragen als u aan al deze voorwaarden voldoet:

  • U bent 21 jaar of ouder, maar u heeft nog niet de AOW-leeftijd.
  • U had de afgelopen jaren een minimuminkomen, bijvoorbeeld bijstand, WIA of Wajong.
  • U heeft niet méér eigen vermogen dan u voor de bijstand mag hebben.
  • De afgelopen 12 maanden heeft u niet eerder een individuele inkomenstoeslag ontvangen.
  • U bent niet in staat om met werk een hoger inkomen te krijgen.

Geen hoger inkomen

U kunt alleen een inkomenstoeslag krijgen als u de afgelopen periode echt geprobeerd heeft om een beter inkomen te krijgen. U moet wel aantonen dat u heeft geprobeerd uw inkomen te verbeteren door bijvoorbeeld te solliciteren. De gemeente beoordeelt dit. Als u voldoende geprobeerd heeft, maar het niet gelukt is, ontvangt u een individuele inkomenstoeslag.
Kunt u door een beperking niet actief naar werk zoeken? Dan kan de gemeente een arbeidsmedisch advies aanvragen waarin staat wat u wel en niet kunt. Heeft u al een arbeidsmedisch advies van UWV? Laat dit dan zien.

Zelf aanvragen

U moet de inkomenstoeslag zelf aanvragen bij de Kernpunten. U kunt hiervoor contact opnemen. U kunt hiervoor ook het aanvraagformulier (PDF, 295,0 kB) invullen. U kunt een aanvraag afgeven bij het Kernpunt of per post sturen naar Gemeente Neder-Betuwe, Antwoordnummer 2775, 4000 ZP Tiel. U kunt elk jaar opnieuw een toeslag aanvragen, als u weer aan de voorwaarden voldoet.

Hoogte van de inkomenstoeslag

De hoogte van de individuele inkomenstoeslag is 40% van de bijstandsnorm die voor u van toepassing is. Wat voor u de bijstandsnorm is, hangt onder meer af van uw woonsituatie. Kijk voor meer informatie bij het artikel 'Hoogte bijstandsuitkering'.

Bestanden

2019_Aanvraagformulier
inkomenstoeslag
PDF, 295,0 kB
Vergelijk hulpaanbod