Als je binnenkort gaat bevallen, wil je vast graag weten hoe dat zal zijn. Op de verhalen van andere moeders kun je nauwelijks afgaan; die lopen te veel uiteen. Waar je wel redelijk zeker van kunt zijn, is dat het hard werken is en dat het een geweldige ervaring kan zijn.

Verschillen tussen vrouwen

Hoe je bevalling zal verlopen is moeilijk te voorspellen, en hoe je de weeën zult beleven nog minder. De weeën kunnen best heftig en pijnlijk zijn, maar de kracht en de frequentie van de weeën wordt meestal langzaam opgebouwd, waardoor je er in meegroeit. Tussen de weeën heb je telkens ook even een pauze waarin je op adem kunt komen. De meeste vrouwen kunnen de pijn goed aan, zeker als ze goede begeleiding krijgen en niet alleen gelaten worden.

Omgaan met bevallingspijn

Je hoeft niet bang te zijn voor ondraaglijke pijn. Met degene die je bevalling gaat begeleiden, maak je van tevoren afspraken over het omgaan met de pijn. Als het nodig is, zijn er middelen om de pijn te bestrijden. Verdiep je van tevoren wel in de voor- en nadelen van de verschillende methoden. Pijnbestrijding met de ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ook middelen om je pijn te verlichten. Zij zal dit in de zwangerschap met je bespreken.

 

Keurmerk

Bron: Bevalling

Organisaties

Verloskundige

Verloskundigen Praktijk Ochten

 0344-64 23 50 zwangerwijzer.nlEikenlaan 294051EPOchten

Verloskundigenpraktijk Tiel

 0344-62 01 87 verloskundigenpraktijktiel.nlDodewaardlaan 54006EATiel

Verloskundige Centrum Meno

 0344-62 72 57 verloskundigcentrummeno.nlDodewaardlaan 54006EATiel

Ziekenhuis

Ziekenhuis Rivierenland

 0344-67 49 11 ziekenhuisrivierenland.nlPresident Kennedylaan 14002WPTiel

Gezondheidscentrum

Hulpaanbod

Zwangerschapscursus

STMR Cursussen en trainingen

STMR biedt vele cursussen op het gebied van opvoeding, relaties,...