Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

De steunmaatregelen kunnen de komende tijd nog wijzigen. Ook komen er misschien nog steunmaatregelen bij. Houd de websites dus goed in de gaten!

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid.

U kunt digitaal een aanvraag indienen voor deze tijdelijke regeling via het Sociaal OndernemersLoket Online (SOLO).

U kunt als zelfstandige met een eigen bedrijf of beroep voor een periode van 4 maanden een Tozo-uitkering krijgen: van 1 juni t/m 30 september 2020. Dit is een verlenging van de Tozo-regeling die liep in de maanden maart, april en mei.

De Tozo-uitkering vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum. U hoeft dit bedrag niet terug te betalen. Vanaf 1 juni telt het inkomen van uw eventuele partner ook mee. Als uw partner voldoende inkomen heeft om van te leven, heeft u (samen) geen recht op de Tozo-uitkering. Naast de uitkering kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.157 euro. U betaalt 2% rente en moet de lening binnen 3 jaar weer terugbetalen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid:

TONK: tegemoetkoming voor woonkosten

TONK is er voor mensen die door de coronamaatregelen minder inkomen hebben, en die daarom hun woonkosten niet meer kunnen betalen. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het geld van de TONK is bedoeld voor bijvoorbeeld het betalen van de huur of hypotheek en gas, water en licht.

De TONK loopt van januari tot en met juni 2021.

U heeft mogelijk recht op de TONK als:

  • Uw inkomen (en dat van uw partner) met meer dan 25 % is afgenomen door invoering van de coronamaatregelen.
  • Uw woonlasten meer dan 40% van uw (huidige) inkomen vormen.
  • U (en uw partner) niet beschikken over meer dan €12.590,- vermogen.

U kunt een aanvraag doen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. Voor meer informatie en het aanvraagformulier voor de TONK kunt u contact opnemen met het Kernpunt.

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. De overheid gaat misbruik bestraffen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod