U krijgt met het burgerservicenummer (BSN) en met DigiD te maken, wanneer u informatie of voorzieningen aanvraagt bij de overheid.

Burgerservicenummer (BSN)

Het burgerservicenummer is een uniek persoonsnummer voor elke Nederlander. U moet het burgerservicenummer bij alle overheidsdiensten gebruiken. Ook bij de Belastingdienst en het UWV. Als u uw burgerservicenummer doorgeeft aan een overheidsorganisatie, dan weten ze wie u bent. Zo hoeft u niet al uw gegevens steeds opnieuw door te geven.

Het burgerservicenummer wordt ook in het onderwijs en in de zorg gebruikt.

Identiteitsbewijs

Iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder moet kunnen laten zien wie hij is. Dat kunt u doen met een geldig legitimatiebewijs. Bijvoorbeeld een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs. Hierop staat ook altijd uw burgerservicenummer.

Het aanvragen van identiteitsbewijzen kan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

DigiD

Met uw persoonlijke DigiD kunt u laten zien wie u bent als u iets moet regelen op websites van de overheid of zorginstellingen. Ook zorgverzekeraars en pensioenfondsen maken gebruik van DigiD. Zo weten die instellingen zeker dat u het bent.

Om een DigiD aan te vragen gaat u naar DigiD.nl.

Inloggen op overheidswebsites met DigiD

DigiD vervangt een inlogcode of gebruikersnaam en wachtwoord op een beveiligde website.

DigiD is voor elke deelnemende website hetzelfde. Het gebruik van DigiD voorkomt dus dat u bij elke instantie een andere gebruikersnaam en een ander wachtwoord nodig heeft.

Veiligheid

Zorg ervoor dat niemand misbruik kan maken van uw DigiD.

  • Kies een moeilijk te raden wachtwoord
  • Houd uw inloggegevens geheim
  • Controleer of u op de echte DigiD-website bent. Dit kunt u zien in de adresbalk van uw browser. De inlogpagina van DigiD begint altijd met: https://digid.nl
  • Pas op voor valse e-mails die u vragen om in te loggen op DigiD
  • Houd uw software actueel en scan uw computer of smartphone regelmatig op virussen en spyware

De uitgebreide tips leest u op DigiD.nl.

Hulp bij BSN of DigiD gebruiken

Heeft u hulp nodig bij het gebruiken van uw burgerservicenummer of DigiD? Op de pagina Hulp bij de thuisadministratie vindt u een overzicht van mensen en organisaties die kunnen helpen.

Digisterker

Lukt het u nog niet goed om DigiD te gebruiken? Dan kunt u meedoen aan Digisterker in de Bibliotheek van Kesteren. Digisterker is een cursus over het gebruiken van digitale overheidsdiensten, o.a. via DigiD.

Financieel spreekuur Welzijn Rivierstroom

Heeft u vragen over geldzaken en de thuisadministratie? U bent altijd welkom bij het financieel spreekuur van Welzijn Rivierstroom. Vrijwilligers van Welzijn Rivierstroom geven antwoord op uw vragen en helpen u verder op weg, bijvoorbeeld met het invullen van een formulier. Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Rivierstroom.

Als gevolg van de nieuwe corona maatregelen gaat het financieel spreekuur tot nader bericht, niet door.

Het financieel spreekuur is er voor alle inwoners uit Neder-Betuwe

Het adres is: Burgemeester Lodderstraat 20. Let op! Tijdens de feestdagen is er geen spreekuur.

Wij hopen dat u met uw vragen komt en dat we samen een oplossing kunnen bedenken.

 

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod