Problemen oplossen doe je samen. Met hulp uit uw omgeving of van vrijwilligers. Komt u er niet uit, dan kunt u zich melden bij het Kernpunt. Zoekt u een vrijwilliger, neem dan contact op met Welzijn Rivierstroom.

Vrijwilligerssteunpunt Welzijn Rivierstroom

Heeft u ergens hulp bij nodig? Misschien kunt u hulp krijgen via het vrijwilligerssteunpunt van Welzijn Rivierstroom. Op de website van Welzijn Rivierstroom vindt u een overzicht van beschikbare hulp.

Het vrijwilligerssteunpunt staat daarnaast klaar voor vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligersorganisaties kunnen bij het steunpunt terecht voor vragen en advies over financiën, vrijwilligers, organisatie, sponsoring en beleid. Daarnaast biedt het steunpunt ook trainingen en workshops aan voor vrijwilligersorganisaties. Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Rivierstroom.

Vrijwillige thuishulp

Vrijwillige thuishulpen bieden praktische steun en hulp aan huis: hulp in het huishouden, bij klusjes, bij administratie of bij vervoer. Maar ook gezelschap. U vindt ze via een organisatie voor vrijwillige thuishulp of via de vrijwilligerscentrale.

Mantelzorgondersteuning

Bij het mantelzorgsteunpunt in uw gemeente kunnen ze u meer vertellen over de mogelijkheden voor vervangende mantelzorg. Een vrijwilliger komt u dan helpen, om de zorg wat lichter te maken.

Maatjesproject

Maatjes zijn vrijwilligers die samen met iemand op stap gaan en activiteiten ondernemen. Soms helpen ze ook bij de administratie. Kijk bij Maatjesprojecten voor meer informatie.

VPTZ

Er zijn ook vrijwilligers die thuis helpen (of in een hospice) wanneer iemand op sterven ligt. Dit heet vrijwillige palliatieve terminale zorg, vaak afgekort VPTZ. U kunt eens kijken welke organisaties bij u in de buurt vrijwillige palliatieve zorg aanbieden.

Landelijke vrijwilligersorganisaties

Er zijn ook een aantal landelijke organisaties die zich met vrijwilligerszorg bezighouden. U kunt contact opnemen met de afdeling bij u in de buurt om te informeren naar de mogelijkheden:

  • MEE (ondersteuning voor mensen met een beperking)
  • de Zonnebloem (bezoek, uitstapjes en vakanties)
  • het Rode Kruis (activiteiten (bijv. boottochten), contactcirkel en workshops)
  • Humanitas (o.a. maatjesprojecten, kindervakantieweken en hulp bij administratie)

Geloof

Vrijwilligerswerk wordt regelmatig gedaan vanuit het geloof. U kunt eventueel een vrijwilliger zoeken via een religieuze organisatie.

Een landelijke christelijke organisatie voor vrijwillige thuishulp is NPV. Niet alle lokale afdelingen bieden ook daadwerkelijk praktische hulp aan.

Hulp van het Kernpunt

Zoekt u een vrijwilliger, dan kan het Kernpunt u ook verder helpen en de weg wijzen naar de juiste organisaties. U kunt contact opnemen voor meer informatie.

Organisaties

Vrijwillige palliatieve terminale zorg

De Zonnebloem

Het Nederlandse Rode Kruis

Nederlandse Rode Kruis afdeling...

 0344-64 23 93Kollumerlandstraat 204051GXOchten

MEE

MEE Gelderse Poort, regio Rivierenland

 088-63 30 000 meegeldersepoort.nlDe Vier Gravinnen 44001RZTiel

Humanitas

Vergelijk hulpaanbod