Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Rolstoel kiezen

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. Wilt u persoonlijk advies bij het kiezen van een rolstoel, dan kunt u terecht bij Medipoint. De specialisten van Medipoint kunnen ook aan huis komen.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

In veel gemeentes bestaan uitleenpunten waar u terecht kunt voor het lenen van een rolstoel. Bijvoorbeeld in het winkelcentrum, bij de supermarkt op in het verzorgingshuis. U leent de rolstoel dan maar kort, bijvoorbeeld voor een paar uur of voor een dag.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Kernpunt als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de medewerker van het Kernpunt beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. Welke rolstoel u vergoed kunt krijgen, hangt af van uw situatie.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Hulpaanbod

Thuiszorgwinkel

Thuiszorgwinkel

Als u tijdelijk of voor langere tijd een hulpmiddel nodig hebt,...

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Neder Betuwe Kernpunt welzijn wonen...

 0488-44 99 92 kernpuntnederbetuwe.nlBurgemeester Lodderstraat 204043KMOpheusden

Hulpmiddelenleverancier

Harting-Bank

 088-65 40 842 harting-bank.nlReactorweg 1603542ADUtrecht

Van Lent Systems

 0412-64 06 90 vanlentsystems.comDommelstraat 345347JLOss

Thuiszorgwinkel

STMR Thuiszorgwinkel Tiel

 0900-84 33 stmr.nlHertog Reinaldlaan 24001RCTiel

Vegro

 0800-28 87 766 vegro.nlVennestraat 132161LELisse

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod