Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl.

Rolstoel kiezen

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. Wilt u persoonlijk advies bij het kiezen van een rolstoel, dan kunt u terecht bij Medipoint. De specialisten van Medipoint kunnen ook aan huis komen.

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag indienen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Kernpunt als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de medewerker van het Kernpunt beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. Welke rolstoel u vergoed kunt krijgen, hangt af van uw situatie.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Neder Betuwe Kernpunt welzijn wonen...

 0488-44 99 92 kernpuntnederbetuwe.nlBurgemeester Lodderstraat 204043KMOpheusden

Hulpmiddelenleverancier

ArjoHuntleigh

 0344-64 08 00 facebook.comBiezenwei 214004MBTiel

STMR Thuiszorgwinkel Tiel

 0900-84 33 stmr.nlHertog Reinaldlaan 24001RCTiel

Santé Partners

 0344-67 93 00 santepartners.nlSiependaallaan 14003LETiel

Thuiszorgwinkel

STMR Thuiszorgwinkel Tiel

 0900-84 33 stmr.nlHertog Reinaldlaan 24001RCTiel

Welzorg

 088-00 16 700 twitter.comZalmweg 414941VXRaamsdonksveer

Vegro

 0800-28 87 766 twitter.comVennestraat 132161LELisse

Hulpaanbod

Thuiszorgwinkel

Thuiszorgwinkel

Als u tijdelijk of voor langere tijd een hulpmiddel nodig hebt,...

STMR Thuiszorgwinkel Tiel

STMR draagt bij aan zelfstandig (blijven) wonen en zoveel mogelijk...

Thuiszorgwinkel

Als u tijdelijk of voor langere tijd een hulpmiddel nodig hebt,...

Meer info, melding of aanvraag