Een leven lang leren: wie een nieuwe baan wil of hogerop wil, moet zich blijven ontwikkelen. Zonder diploma's kan het lastig zijn om een baan te vinden of te houden. Wilt u niet meer de hele dag naar school? Dan kunt u werken en leren combineren. Zo kunt u geld verdienen én een diploma halen.
Werken en leren is mogelijk voor jong en oud. Er zijn mensen die zo hun eerste diploma halen. En er zijn mensen die zich op die manier bijscholen of omscholen.

Studie in de avonduren of in deeltijd

U doet naast uw werk een cursus of studie, bijvoorbeeld in deeltijd of in de avonduren. Er zijn een heleboel mogelijkheden: via een opleidingsinstituut als de LOI of NTI, aan de Open Universiteit, aan een gewone universiteit of hbo, of aan het mbo.

Leerbaan

Veel opleidingen kunt u combineren met werk in die richting. U doet dan meteen werkervaring op. Dat heet dan een 'duale studie' of een 'leerbaan'. Leerbanen komen veel voor in het mbo (beroepsonderwijs). U gaat een of twee dagen in de week naar school en werkt de rest van de week in een leerbedrijf. Voor de dagen dat u werkt, krijgt u salaris. Een duale studie is soms ook mogelijk bij hbo-opleidingen en studies aan de universiteit. Vraag de school naar de mogelijkheden.

Vavo

Via het volwassenenonderwijs (vavo) kunt u alsnog een vmbo-, havo- of vwo-diploma halen. Of u kunt een cursus Nederlandse taal doen. Bij het ROC kunt u meer informatie krijgen.

Meer informatie

Informatie over leren en werken in de regio Rivierenland vindt u op lerenenwerken.nl en op stagemarkt.nl. U kunt daar ook naar stageplaatsen zoeken. Kijk ook eens op werk.nl en opleidingenberoep.nl.

Hulp van het Leerwerkloket

Voor alle vragen over leren en werken – of u nu werkzoekende, werknemer, scholier/student of werkgever bent – kunt u terecht bij het Leerwerkloket Rivierenland. Bent u op zoek naar een leerbaan? Wilt u overstappen naar een andere functie? Maak dan een afspraak met een adviseur voor een onafhankelijk en kosteloos advies. Dit kan bij een van onze loketten in Tiel, Zaltbommel of Culemborg. Kijk voor meer informatie op rivierenland.lerenenwerken.nl.

Organisaties

Mbo-school of ROC

REA College Nijmegen Metaal

 088-77 92 300Industrieweg Oost 176662NEElst

ROC Rivor Tiel, locatie Voor de Kijkuit

 0344-65 63 30 rocrivor.nlVoor de Kijkuit 54001HGTiel

ROC Rivor Tiel, locatie Franklinstraat

 0344-65 62 17 rocrivor.nlFranklinstraat 14004JKTiel

Vergelijk hulpaanbod